Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A bór egy sokak számára ismeretlen nyomelem, amiről a legtöbben általában nem is hallottak, esetleg csak annyit, hogy mérgező, ezért vigyáznunk kell vele. Valójában a bórnak számos egészségügyi előnye van, amik közül talán a legfontosabb, hogy hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.

Tévhitek a bór káros hatásával kapcsolatban

Sokan megijednek, amikor megtudják, hogy az általuk fogyasztott multivitamin bórt is tartalmaz, mivel azt hallották, hogy egy rendkívül káros anyagról van szó.

Bár tény, hogy bizonyos dózis felett – mint minden egyéb nyomelem – a bór is károssá válhat, túladagolásos esetek kizárólag akkor fordulhatnak elő, ha valaki véletlenül sokkal többet fogyaszt (vagy lélegzik be) a kelleténél, általában vegyi anyagok formájában.

Ezeket a ritka eseteket leszámítva a bór pótlása biztonságos, és számos egészségügyi előnnyel járhat, amit több kutatás is igazol. Egyik óriási előnye, hogy sokat javíthat a csontok állapotán és segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Hogyan képes erősíteni a csontokat?

Elsőre furcsának tűnhet, hogy egy olyan nyomelem, amit még nem is sorolnak az esszenciális tápanyagok közé, javíthat a csontjaink állapotán. Érdekes módon mégis úgy tűnik, hogy a bór képes erre, ráadásul több különleges hatása révén éri ezt el.(1)

Csontsejtek

Állati modelleken végzett vizsgálatokból tudjuk, hogy a bór pótlása fokozza a csontsejtek osztódását, és a működésükre gyakorolt hatásából adódóan a csontot érő sérülések regenerációját. A bórhiányos állatoknak gyakran nem megfelelő a csontjaik növekedése, a csontozatuk pedig gyakran deformált.

A bór és a D-vitamin

A bór egyik speciális hatása, hogy a pótlása önmagában is fokozza a D-vitamin szintjét, amiről a legtöbben már tudják, hogy mennyire fontos a kalcium felszívódásához és a csontok egészségéhez.

Sajnos annak ellenére, hogy mekkora jelentőséggel bír a D-vitamin és milyen egyszerű megelőzni a hiányát, sokan még mindig nem foglalkoznak a pótlásával. Aki nem szed D-vitamint az valószínűleg bórt sem fog, de nem árt tudni, hogy a D-vitamin-szintünkre is kedvező hatással van.

A bór és a nemi hormonok

A bór olyan enzimekre van hatással, amik a nemi hormonok lebontásáért vagy átalakításáért felelnek, és jelentősen fokozza ezek szintjét. Az olyan nemi hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén, nemcsak a termékenység miatt fontosak, hanem egyebek mellett a csontjaink egészségét is támogatják. A bór a kor előrehaladtával segít megelőzni ezeknek a hormonoknak a csökkenését, és valószínűleg ez is szerepet játszik a csontokra gyakorolt kedvező hatásaiban.

A bór gyulladáscsökkentő hatása

A bór pótlásának egyik nagy előnye, hogy képes csökkenteni a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokat. Ez szintén kihat a csontjainkra is, ugyanis a túlzott gyulladás fokozza a csontsejtek cserélődését, felgyorsítva ezzel a csontritkulást.

A bórpótlás hatékonysága humán klinikai vizsgálatokban

Egy 2020-ban megjelent áttekintés részletesen bemutatja a bór pótlásának csontokra gyakorolt hatásait. 7 olyan kutatást elemeztek, amikben a bór pótlását önmagában vizsgálták, és 4-et, ahol egyéb tápanyagokkal, például D3-vitaminnal, K-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal.(2)

Az első érdekesség, hogy 12 posztmenopauzás nő esetében napi 3 mg bór fogyasztása jelentősen csökkentette a kalcium és a magnézium kiürülését a szervezetből, és fokozta a nemi hormonok szintjét – ha pedig kevesebb kalcium és magnézium távozik, akkor több marad a csontokban.

Ezzel összhangban, egy másik vizsgálatban az alacsony bórbevitelű étrend jelentősen fokozta a kalcium kiválasztását már néhány hét elteltével. A bórhiányos táplálkozás tehát felgyorsította a kalcium ürülését, míg a pótlása csökkentette azt.

Napi 3-6 mg bór pótlása két vizsgálatban is növelte a szervezet D-vitamin-szintjét, különösen olyan esetekben, ahol D-vitamin-hiányos személyek fogyasztották. Az alacsony D-vitamin-szint hatalmas kockázatot rejt a csontritkulás szempontjából, így a fenti eredményt is elkönyvelhetjük a bór egyik előnyös tulajdonságának.  

További vizsgálatok a pozitív hatásait illetően

Több vizsgálatban is tesztelték, hogy a bór hogyan befolyásolja a nemi hormonok szintjét. A napi 3-10 mg-os dózisok a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét is jelentősen fokozták, férfiaknál pedig az igazán fontos szabad tesztoszteron szintjét is közel 50%-kal növelték. Az ösztrogén miatt a férfiaknak nem kell aggódniuk, ugyanis ennek a szintje az ő esetükben a közel felére esett az egyik vizsgálatban.

Mind a túl alacsony ösztrogén nőknél, mind a túl alacsony tesztoszteron férfiaknál összefüggésben áll a csontritkulással – az ösztrogén pótlását alkalmazzák is posztmenopauzás nőknél a csontok erősítése céljából. Nem árt azonban tudni, hogy a bór pótlása önmagában is jobb hormonszintet eredményezhet.

Általában a kor előrehaladtával a csontsűrűség évi 0,5-1%-kal csökken, ami a menopauza utáni években akár 2%-ra is emelkedhet. Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a csontsűrűségre a bór és egyéb kiegészítők együttes szedése. Messze a legnagyobb változást abban a csoportban tapasztalták, ahol a kalcium mellett 350 mg magnéziumot, 1600 NE D3-vitamint, 100 mcg K2-vitamint, C-vitamin és 3 mg bórt pótoltak. A 6 hónapos program ideje alatt  a résztvevők fizikailag is aktívak voltak. Azoknak, akik a leginkább követték az ajánlásokat, 4,1%-kal nőtt a csontsűrűségük, ami biztató hír, ugyanis a legtöbb vizsgálatban csak lassítani sikerül a csontritkulást, de visszafordítani nem.

Egy újabb kutatásban, ahol egy hasonló összetételű étrend-kiegészítő programot teszteltek 720mg kalciummal, 72mg magnéziummal, 1600 NE D3-vitaminnal, 100 mcg K2-vitaminnal, valamint 3 mg bórral, évente 1%-kal nőtt a résztvevők csontsűrűsége 1-7 éven keresztül. Volt tehát, aki csak 1 évig követte a programot, míg néhány résztvevő 7 évig is, átlagosan azonban 1%-kal nőtt a csontsűrűségük évente, amit az erre szolgáló legmegbízhatóbb DEXA teszt segítségével állapítottak meg.

Egy régebbi, 2002-es vizsgálatban, ahol szintén különböző összetételű mikrotápanyag-pótlást teszteltek, a résztvevők csontsűrűsége nem javult, sőt közel azonos mértékben romlott, mint az átlag népességnek. Ebben a kutatásban viszont csak 200 NE D3-vitamint és 2 mg bórt pótoltak, így az eredmény nem is annyira meglepő: ez a mennyiségű D3-vitamin a súlyos hiány megelőzésére sem elegendő.

Összefoglaló és gyakorlati ajánlás

Ahogy az a humán klinikai vizsgálatokból is látható, a bór nagyban hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához, és segíthet megelőzni a csontritkulást. Nagyobb mennyiségben főleg növényi ételekben található, viszont ennek mértéke az egyéb nyomelemekhez hasonlóan a talaj bórtartalmától is függ, így nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Felmérések alapján az átlagos bevitel csak 0,5-2 mg között mozog, ami nem elegendő a benne rejlő előnyök kiaknázásához.

Ahhoz, hogy a bór pozitív hatásai érvényesüljenek, minimum napi 3 mg-ot kell pótolnunk, amitől nem kell tartani, mert teljesen biztonságos. A különböző egészségügyi szervezetek napi 10-20 mg között határozták meg a napi bórbevitel biztonságos mennyiségét, tehát a 3 mg pótlásával még bőven a határérték alatt maradunk. A kutatók szerint a jelenlegi bizonyítékok alapján érdemes lenne átértékelni a bór jelentőségét, és hozzáadni azt a szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyagok listájához.

Az egészséges csontok érdekében fontos, hogy a bór mellett a D-vitamin, K-vitamin, magnézium, kalcium, és egyéb mikrotápanyag-bevitelünk is megfelelő legyen, így ezeket is érdemes pótolni, ha nem fogyasztunk belőlük eleget.

Ami pedig a csontsűrűségünk megőrzéséhez a legfontosabb, hogy a fizikai aktivitást se hanyagoljuk el – főleg ne az olyan mozgásformákat, amik a főbb csontjainkat terhelik.

 

  1. Pizzorno L. Nothing Boring About Boron. Integr Med (Encinitas). 2015 Aug;14(4):35-48. PMID: 26770156; PMCID: PMC4712861.
  2. Rondanelli M, Faliva MA, Peroni G, Infantino V, Gasparri C, Iannello G, Perna S, Riva A, Petrangolini G, Tartara A. Pivotal role of boron supplementation on bone health: A narrative review. J Trace Elem Med Biol. 2020 Dec;62:126577. doi: 10.1016/j.jtemb.2020.126577. Epub 2020 Jun 6. PMID: 32540741.

Kapcsolódó anyagok: