Messer Máté
Főszerkesztő
A B2-vitamin, másnéven riboflavin, hasonlóan a B-vitamin család többi tagjához, elsősorban az anyagcserében és az energiatermelésben játszik fontos szerepet. Hiánytünetei közé tartozik a fáradtság, a bőrproblémák, illetve a torok és az ajkak szárazsága, de fejlődő szervezet esetén hiánya a növekedés lassulásához is vezethet.(1) Általánosságban elmondható, hogy az elégtelen B2-vitamin-szint nem vezet olyan súlyos betegségekhez, mint például a C-vitamin vagy B1-vitamin alacsony szintje, de enyhe hiánya is negatívan befolyásolhat több biológiai funkciót.
Hatásai két fontos koenzimen, az FMN-n és FAD-n keresztül érvényesül. Ételeink is főleg ezekben a formákban tartalmazzák, míg a vitaminokkal dúsított ételekben, a tejben és a táplálékkiegészítőkben általában szabad riboflavin található. Az emésztés során először mindegyik B2-formát szabad riboflavinná kell bontanunk ahhoz, hogy azok képesek legyenek felszívódni, majd a szervezeten belül a riboflavinból újra FMN-t és FAD-t alakítunk.(2)
A riboflavin forrásai
A B2-vitamin legjobb forrásai a máj, a mandula, a húsok, a gombák, a tengeri halak és herkentyűk, a tejtermékek, valamint a spenót és a tojás.(3) Szerencsére a riboflavin nagyon hőstabil, így az ételek hőkezelése nem csökkenti jelentősen azok riboflavin-tartalmát.(6)
Melyik a legjobb forma?
Táplálékkiegészítőkben és vitaminokkal dúsított ételekben főleg szabad riboflavin található, ami olcsóbb és felszívódás szempontjából előnyösebb, mint a drágább “aktív” formák. Az aktív forma általában riboflavin 5-foszfátként van feltüntetve, ami maga az FMN. A sima mezei riboflavin előnye, hogy az FMN-nel ellentétben passzív transzporttal is fel tud szívódni, így akár emésztési problémák esetén is biztosítani tudja a megfelelő B2-vitamin-ellátottságot. (2)
A kettő közti különbség csupán az, hogy a riboflavin 5-foszfátról először le kell hasítani a foszfátot, ami után már ugyanúgy riboflavinként szívódik fel. Így tehát a hasznosítása egy lépéssel több munkát igényel, miközben a legjobb esetben is maximum ugyanannyira hatásos, mint a sima riboflavin, de annál viszont jóval drágább.(2)
Miért fontos még a B2-vitamin?
A már említett anyagcsere folyamatok támogatásán túl a gyakori MTHFR polimorfizmus okozta folát anyagcsere problémát is képes megszüntetni.(4) Az MTHFR polimorfizmus rengeteg embert érint; általa a szervezetben megemelkedhet a homocisztein szintje, ami gyulladásos folyamatokat, és fokozott szív- és érrendszeri kockázatot generál.(7) Ez a negatív hatás viszont csak akkor érvényesül, ha a szervezetnek nem megfelelő a B2-vitamin ellátottsága.
Egy kutatásban mindössze napi 1,6 mg B2-vitamin kiegészítése 22%-kal csökkentette a homociszteint az MTHFR polimorfizmussal rendelkező, B2-vitamin-hiányos személyeknél,(5) és akiknek a riboflavin-ellátottságuk megfelelő, azoknál az MTHFR mutációktól és folát-ellátottságtól függetlenül nem emelkedett a homocisztein szintjük.(13)
A B2-vitamin és a sárga vizelet
Sokan megfigyelték, hogy ha valamilyen multivitamint, vagy B-komplex készítményt kezdenek el szedni, a vizeletük színe megváltozik. Ez a riboflavintól van, ugyanis a szokásosnál sárgásabb vizeletet okozhat. Ez teljesen természetes, és nem kell aggódni miatta, semmi negatív hatása nincs.
Érdekesség
Szintén igazolja ezt az elméletet, hogy az Egyesült Államokban, ahol az ételeket évtizedek óta B2-vitaminnal dúsítják, az MTHFR mutáció nem fokozza a szív- és érrendszeri rizikót, míg Európában, ahol nem adnak riboflavint az ételekhez, ott igen.(5) A B2-vitamin pótlása, vagy B2-vitaminban dús ételek napi fogyasztása a folát mellett erősen ajánlott azok számára, akik rendelkeznek MTHFR mutációval.
Egyéb jótékony hatásai
A migrén kialakulásában szerepe lehet annak, hogy az energiatermelő folyamatok nem működnek megfelelően. A B2-vitamin fontos szereplője az anyagcserénknek, és hatalmas, napi 400 mg-os dózisokban hatásos és biztonságos terápiának bizonyult migrén esetén. Ez a mennyiség több különböző kutatásban is nagyjából a felére csökkentette a migrénes fejfájások gyakoriságát. (8, 9, 10)
Egy 2020-ban publikált vizsgálatban a riboflavin kiegészítése csökkentette az oxidatív stresszt, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, így többek között a Crohn-betegség tüneteit is. (11) Megfigyeléses tanulmányok emellett alacsonyabb kockázatát figyelték meg a vastagbélrák kialakulásának, amely a B2-vitamin bevitelével arányos volt: a kiegészítőként pótolt, magasabb dózisú riboflavin-bevitellel 14 %-os kockázatcsökkenést sikerült elérni.
A B2-vitamin hiányának megelőzése
A B2-vitamin hiánya könnyedén megelőzhető, ha valaki hetente több alkalommal fogyasztja a felsorolt ételeket, vagy naponta szed legalább 5 mg riboflavint tartalmazó étrend-kiegészítőt. A riboflavinnak nincs dokumentált káros hatása, így fogyasztása rendkívül biztonságos és bátran ajánlható.
[A jegyzet borítóképén egy csiperkegomba látható. 100 grammja 0,5 mg B2-vitamint tartalmaz, ami a napi szükséglet közel felét fedezi.]
-
Mosegaard S, Dipace G, Bross P, Carlsen J, Gregersen N, Olsen RKJ. Riboflavin Deficiency-Implications for General Human Health and Inborn Errors of Metabolism. Int J Mol Sci. 2020;21(11):3847. Published 2020 May 28. doi:10.3390/ijms21113847
-
Yoshii K, Hosomi K, Sawane K, Kunisawa J. Metabolism of Dietary and Microbial Vitamin B Family in the Regulation of Host Immunity. Front Nutr. 2019;6:48. Published 2019 Apr 17. doi:10.3389/fnut.2019.00048
-
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-Consumer/
-
https://alexleaf.com/supplement-riboflavin-to-fix-the-mthfr-polymorphism/
-
22
-
Sheraz MA, Kazi SH, Ahmed S, Anwar Z, Ahmad I. Photo, thermal and chemical degradation of riboflavin. Beilstein J Org Chem. 2014 Aug 26;10:1999-2012. doi: 10.3762/bjoc.10.208. PMID: 25246959; PMCID: PMC4168737.
-
Xu B, Kong X, Xu R, Song Y, Liu L, Zhou Z, Gu R, Shi X, Zhao M, Huang X, He M, Fu J, Cai Y, Li P, Cheng X, Wu C, Chen F, Zhang Y, Tang G, Qin X, Wang B, Xue H, Chen Y, Tian Y, Sun N, Cui Y, Hou FF, Li J, Huo Y. Homocysteine and all-cause mortality in hypertensive adults without pre-existing cardiovascular conditions: Effect modification by MTHFR C677T polymorphism. Medicine (Baltimore). 2017 Feb;96(8):e5862. doi: 10.1097/MD.0000000000005862. Erratum in: Medicine (Baltimore). 2017 Jun 02;96(22):e7120. PMID: 28225483; PMCID: PMC5569412.
-
Schoenen J, Lenaerts M, Bastings E. High-dose riboflavin as a prophylactic treatment of migraine: results of an open pilot study. Cephalalgia. 1994 Oct;14(5):328-9. doi: 10.1046/j.1468-2982.1994.1405328.x. PMID: 7828189.
-
Schoenen J, Jacquy J, Lenaerts M. Effectiveness of high-dose riboflavin in migraine prophylaxis. A randomized controlled trial. Neurology. 1998 Feb;50(2):466-70. doi: 10.1212/wnl.50.2.466. PMID: 9484373.
-
Boehnke C, Reuter U, Flach U, Schuh-Hofer S, Einhäupl KM, Arnold G. High-dose riboflavin treatment is efficacious in migraine prophylaxis: an open study in a tertiary care centre. Eur J Neurol. 2004 Jul;11(7):475-7. doi: 10.1111/j.1468-1331.2004.00813.x. PMID: 15257686.
-
von Martels JZH, Bourgonje AR, Klaassen MAY, Alkhalifah HAA, Sadaghian Sadabad M, Vich Vila A, Gacesa R, Gabriëls RY, Steinert RE, Jansen BH, Bulthuis MLC, van Dullemen HM, Visschedijk MC, Festen EAM, Weersma RK, de Vos P, van Goor H, Faber KN, Harmsen HJM, Dijkstra G. Riboflavin Supplementation in Patients with Crohn's Disease [the RISE-UP study]. J Crohns Colitis. 2020 Jun 19;14(5):595-607. doi: 10.1093/ecco-jcc/jjz208. PMID: 31873717; PMCID: PMC7303596.
-
Ben S, Du M, Ma G, Qu J, Zhu L, Chu H, Zhang Z, Wu Y, Gu D, Wang M. Vitamin B2 intake reduces the risk for colorectal cancer: a dose-response analysis. Eur J Nutr. 2019 Jun;58(4):1591-1602. doi: 10.1007/s00394-018-1702-5. Epub 2018 May 9. PMID: 29744609.
- García-Minguillán CJ, Fernandez-Ballart JD, Ceruelo S, Ríos L, Bueno O, Berrocal-Zaragoza MI, Molloy AM, Ueland PM, Meyer K, Murphy MM. Riboflavin status modifies the effects of methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR) and methionine synthase reductase (MTRR) polymorphisms on homocysteine. Genes Nutr. 2014 Nov;9(6):435. doi: 10.1007/s12263-014-0435-1. Epub 2014 Oct 17. PMID: 25322900; PMCID: PMC4235830.