Messer Máté

Messer Máté

Főszerkesztő

A foszfor egy esszenciális ásványi anyag, aminél csak kalciumból van több a szervezetünkben. Bár utóbbinál kevésbé ismert, de hozzá hasonlóan fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak, illetve különböző formái megtalálhatóak a sejtekben és a szövetekben, valamint a DNS-ünkben is. (1)

A foszfor egy kulcsfontosságú elem a szervezetünk energiatermelő folyamataiban, mivel – ahogyan az a nevéből is sejthető – része az egyik legfontosabb energiahordozónknak, az adenozin-trifoszfátnak, ami rengeteg biológiai folyamathoz biztosítja a szükséges energiát.(1)

A foszfor a legtöbb élelmiszerben megtalálható, így a hiánya rendkívül ritka, a túlzott bevitele viszont annál gyakoribb, mivel bizonyos adalékanyagokból rengeteg extra foszfor kerül az ételeinkbe. (2) A túl sok foszfor nagyon veszélyes vesebetegség esetén, de valószínűleg egészséges személyeknél is fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyéb problémák kockázatát. (5,10,11)

Mennyi foszforra van szükségünk?

Az egészségügyi szervezetek felnőttek számára napi 550-700 mg foszfor fogyasztását javasolják, míg a fejlődésben lévő 9-18 éves gyermekeknek kicsivel többet, hogy csontjaik megfelelően nőjenek. (3,4)

A legtöbb ember ennél a mennyiségnél jóval több foszfort fogyaszt, így ez is azon ásványi anyagok közé tartozik, aminek inkább a túlzott bevitelével kell vigyáznunk. (5) Egyes gyógyszerek használata és bizonyos egészségügyi problémák befolyásolhatják a foszfor hasznosulását, de ezekről majd egy kicsit később.

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő foszforbevitelt?

A legjobb forrásai a tejtermékek, a húsok és a gabonafélék, de valamilyen mértékben szinte minden étel tartalmazza. (4) A teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben a foszfor fitátsavként van jelen, amit az emberek nem tudnak megfelelően lebontani, bár megfelelő technikákkal, mint amilyen az áztatás, a csíráztatás vagy a fermentáció, a fitátsav lebomlik és a foszfor ismét elérhetővé válik. (6) A tejtermékek magas kalciumtartalma szintén gátolja némileg a foszfor felszívódását.

A különböző adalékanyagok miatt a feldolgozott élelmiszereknek is magas a foszfortartalma, amiknek ráadásul a felszívódása is kiváló. (7) Ez egyáltalán nem jó hír, mivel így megnő a valószínűsége a túlzott bevitelének, ami számos negatív hatással járhat. Szintén nem jó hír, hogy egy 2019-ben publikált EFSA-jelentés szerint a csecsemők és gyermekek foszforbevitele a foszfortartalmú adalékanyagok miatt általában meghaladja a biztonságos értéket. (14)

A felnőtteknek is vigyázniuk kell, mivel egy szintén 2019-ben publikált vizsgálatban először egereken, majd embereknél is megfigyelték, hogy a foszfortartalmú adalékok hatására csökken a fizikai aktivitásra való hajlamuk, mivel az negatívan befolyásolja az energiatermelésüket. (15) Elképzelhető tehát, hogy az inaktív életmód és az elhízás összefüggésben áll a foszfortartalmú adalékanyagok túlzott bevitelével.

A foszfor néhány multivitaminban és étrend-kiegészítőben is megtalálható, de ezeket az imént említett okok miatt szintén nem érdemes fogyasztani. Egy kiegyensúlyozott, természetes ételeken alapuló étrend kellő mennyiségű foszfort biztosít, és egyben segít elkerülni a fölöslegesen nagy mennyiséget.

Milyen gondokat okozhat a túlzott foszforbevitel?

A legtöbb ember számára a magasabb foszforbevitel kezdetben nem okoz problémát, mert a vesék képesek eltávolítani a fölösleget. Azonban krónikus veseelégtelenség esetén a magas foszforbevitel súlyosbíthatja a betegség lefolyását, mert a vesék már képtelenek megszabadulni a többlettől, így a foszfor felhalmozódik a vérben, illetve a kalciumhoz hasonlóan meszesedést okozhat a különböző szövetekben. (8)

A túl sok foszfor rövidtávon emésztőrendszeri tüneteket, leginkább hasmenést és hányingert okozhat, hosszabb távon viszont komolyabb betegségek előidézője lehet. Több megfigyeléses tanulmány alapján a legmagasabb foszfátszinttel rendelkező személyeknél jelentősen megnőtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, és velük együtt a halálozás kockázata. (5,10,11)

Mitől alakulhat ki foszforhiány?

A foszfor hiánya rendkívül ritkán fordul elő, általában csak ritka genetikai betegségek, éhezés, vagy egyéb súlyos evészavarok hatására lép fel, miután az éhező személyek elkezdenek újra sokat enni. (12) Hiánytünetei közé tartozik az izomgyengeség, az ízületi fájdalmak és a krónikus fáradtság.

Bizonyos savcsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a foszfor felszívódását az ételekből, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, amik megkötik azt az emésztőrendszerben. Hosszan tartó alkalmazásuk így egyéb problémák mellett foszforhiányt is okozhat. (13)

Érdekesség

A foszfort a 17. században fedezte fel a német Hennig Brand, aki először a vizeletből izolálta. Az új elemet hideg fénynek hívta, mivel világított a sötétben. A foszfor a görög phosphoros szóból ered, ami fényhozót jelent.

  1. Peacock M. Phosphate Metabolism in Health and Disease. Calcif Tissue Int. 2021 Jan;108(1):3-15. doi: 10.1007/s00223-020-00686-3. Epub 2020 Apr 7. PMID: 32266417.
  2. Calvo MS, Park YK. Changing phosphorus content of the U.S. diet: potential for adverse effects on bone. J Nutr. 1996 Apr;126(4 Suppl):1168S-80S. doi: 10.1093/jn/126.suppl_4.1168S. PMID: 8642452.
  3. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4185
  4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Phosphorus-HealthProfessional/
  5. Chang AR, Lazo M, Appel LJ, Gutiérrez OM, Grams ME. High dietary phosphorus intake is associated with all-cause mortality: results from NHANES III. Am J Clin Nutr. 2014 Feb;99(2):320-7. doi: 10.3945/ajcn.113.073148. Epub 2013 Nov 13. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2017 Apr;105(4):1021. PMID: 24225358; PMCID: PMC3893724.
  6. Zhou JR, Erdman JW Jr. Phytic acid in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 1995 Nov;35(6):495-508. doi: 10.1080/10408399509527712. PMID: 8777015.
  7. Scanni R, vonRotz M, Jehle S, Hulter HN, Krapf R. The human response to acute enteral and parenteral phosphate loads. J Am Soc Nephrol. 2014 Dec;25(12):2730-9. doi: 10.1681/ASN.2013101076. Epub 2014 May 22. PMID: 24854273; PMCID: PMC4243350.
  8. Suki WN, Moore LW. Phosphorus Regulation in Chronic Kidney Disease. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2016 Oct-Dec;12(4 Suppl):6-9. doi: 10.14797/mdcj-12-4s1-6. PMID: 28298956; PMCID: PMC5347182.
  9. Casais MN, Rosa-Diez G, Pérez S, Mansilla EN, Bravo S, Bonofiglio FC. Hyperphosphatemia after sodium phosphate laxatives in low risk patients: prospective study. World J Gastroenterol. 2009 Dec 21;15(47):5960-5. doi: 10.3748/wjg.15.5960. PMID: 20014460; PMCID: PMC2795183.
  10. Tonelli M, Sacks F, Pfeffer M, Gao Z, Curhan G; Cholesterol And Recurrent Events Trial Investigators. Relation between serum phosphate level and cardiovascular event rate in people with coronary disease. Circulation. 2005 Oct 25;112(17):2627-33. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.105.553198. Erratum in: Circulation. 2007 Dec 4;116(23):e556. PMID: 16246962.
  11. Dhingra R, Sullivan LM, Fox CS, Wang TJ, D'Agostino RB Sr, Gaziano JM, Vasan RS. Relations of serum phosphorus and calcium levels to the incidence of cardiovascular disease in the community. Arch Intern Med. 2007 May 14;167(9):879-85. doi: 10.1001/archinte.167.9.879. PMID: 17502528.
  12. Friedli N, Stanga Z, Culkin A, Crook M, Laviano A, Sobotka L, Kressig RW, Kondrup J, Mueller B, Schuetz P. Management and prevention of refeeding syndrome in medical inpatients: An evidence-based and consensus-supported algorithm. Nutrition. 2018 Mar;47:13-20. doi: 10.1016/j.nut.2017.09.007. Epub 2017 Sep 25. PMID: 29429529.
  13. Ruospo M, Palmer SC, Natale P, Craig JC, Vecchio M, Elder GJ, Strippoli GF. Phosphate binders for preventing and treating chronic kidney disease-mineral and bone disorder (CKD-MBD). Cochrane Database Syst Rev. 2018 Aug 22;8(8):CD006023. doi: 10.1002/14651858.CD006023.pub3. PMID: 30132304; PMCID: PMC6513594.
  14. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5674
  15. Peri-Okonny P, Baskin KK, Iwamoto G, Mitchell JH, Smith SA, Kim HK, Szweda LI, Bassel-Duby R, Fujikawa T, Castorena CM, Richardson J, Shelton JM, Ayers C, Berry JD, Malladi VS, Hu MC, Moe OW, Scherer PE, Vongpatanasin W. High-Phosphate Diet Induces Exercise Intolerance and Impairs Fatty Acid Metabolism in Mice. Circulation. 2019 Mar 12;139(11):1422-1434. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037550. PMID: 30612451; PMCID: PMC6411426.

Kapcsolódó anyagok: