Messer Máté
Főszerkesztő
A mangán egy esszenciális nyomelem, ami részt vesz az anyagcserénkben, sok fontos enzim előállításához szükséges, illetve egy szervezetünk számára fontos antioxidáns létrehozásában is szerepet játszik. (1) A hiánya nagyon ritka, mivel a legtöbb étel kis mennyiségben tartalmazza, ezáltal kiegészíteni sem érdemes. (1) Néhány kutatás arra utal, hogy a mangán hiánya ronthat a vércukorértékeken és a csontok egészségén, illetve valószínű, hogy szerepet játszhat számos egyéb betegség kialakulásában. (2) Egyelőre azonban kevés humán vizsgálat készült az egészségre gyakorolt hatásairól.
Hogyan biztosítható a szükséges mangánbevitel?
A szükséges bevitelt hivatalosan napi 1,8-2,5 mg-ban határozták meg, míg terhes és szoptató nőknek kicsivel többet, 2,6-3 mg-ot ajánlanak. (3,4) Az átlagos mangánbevitel magasabb ennél, így kiegyensúlyozott étrenddel nem kell tartani a hiányától.
A legjobb mangánforrások a gabonák, a hüvelyesek, a tengeri ételek, a zöldségek, de a kávé és a tea, sőt, még a fűszerek is sok mangánt tartalmaznak. (3) Ha kagylót nem is, de gabonákat, zöldségeket vagy kávét szinte mindenki fogyaszt, ezért se nagyon hallani mangánhiányról.
A mangán étrendkiegészítők formájában is elérhető és sok multivitamin is tartalmazza, de tekintve, hogy a bevitele lényegében mindenkinél megfelelő, így csak az igazolt hiánya esetén érdemes külön pótolni.
A mangán felszívódása ételekből és kiegészítőkből egyaránt igen alacsony: előbbinél átlagosan az elfogyasztott mennyiség kevesebb mint 5%-a szívódik fel. (5)
Mi történik hiánynál és mi a túladagolásnál?
A mangán hiánya olyan ritka, hogy emberekben eddig kizárólag kísérleti úton sikerült előidézni. Ez a vércukorszint szabályozás romlásához, gyenge csontozathoz és születési rendellenességekhez vezethet. (6)
A mangánt azonban sok egyéb nyomelemhez hasonlóan túl is lehet adagolni, bár ez helytelen étrend által szinte lehetetlen. Általában olyan személyeknél fordul elő, akik munkájuk során túl sok mangánt lélegeznek be a környezetükből. (9) A mangán túladagolása idővel idegrendszeri károsodást okoz, valamint a hiányához hasonlóan negatívan hat a vércukor szabályozására. (2,9)
A mangán és a vas kapcsolata
A mangán felszívódása eleve rendkívül alacsony, de a vasellátottság függvényében tovább csökkenhet. A magasabb ferritin szint hatására - ami a raktározott vas egyik formája - jóval kevesebb mangán szívódik fel az ételeinkből. A ferritin szint olyan nagymértékben befolyásolja a mangánellátottságot, hogy fontosabb tényező, mint maga a mangánbevitel. (10)
A mangán egészségügyi hatásai
A mangán sok olyan enzim előállításához szükséges, amik fontos szerepet játszanak a vércukorszabályozásban. Ebből kifolyólag a mangánellátottság hatással van a kettes típusú cukorbetegség kockázatára, amiben a túl sok mangán is negatív hatással bír. Megfigyeléses tanulmányok alapján, egy U-alakú görbe figyelhető meg a mangánellátottság és a cukorbetegség kockázata között, ami azt jelenti, hogy a hiánya és a többletbevitele hasonlóan rossz hatású. (11)
A mangántól függő szuperoxid dizmutáz egy fontos antioxidánsunk, ami részét képezi szervezetünk antioxidáns rendszerének. Ez a C-vitaminnal, E-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal együtt véd minket a környezetünkből származó, és anyagcserénk által keletkező szabad gyökök okozta károktól. (12) Ez a mangántól függő antioxidáns elsősorban sejtjeink energiatermelő részeit védi a káros hatásoktól, azonban - ahogyan az már sok egyéb antioxidáns esetén is beigazolódott - a többletbevitel pontosan ellentétes hatást eredményez, és fokozza az oxidációs terhet.
Habár a mangán valószínűleg befolyásolja a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, jelenleg nincsenek olyan jó minőségű, embereken végzett vizsgálatok, hogy egyértelmű megállapításokat tudnánk tenni a mangánellátottság és a különféle betegségek kockázata között. A mangánpótlás néhány vizsgálatban előnyös hatással járt, de sajnos majdnem minden esetben olyan anyagokkal együtt pótolták, amik önmagukban is javítanak az adott problémákon.
- Aschner JL, Aschner M. Nutritional aspects of manganese homeostasis. Mol Aspects Med. 2005;26(4-5):353-362. doi:10.1016/j.mam.2005.07.003
- Li L, Yang X. The Essential Element Manganese, Oxidative Stress, and Metabolic Diseases: Links and Interactions. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:7580707. Published 2018 Apr 5. doi:10.1155/2018/7580707
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3419
- Johnson PE, Lykken GI, Korynta ED. Absorption and biological half-life in humans of intrinsic and extrinsic 54Mn tracers from foods of plant origin. J Nutr. 1991 May;121(5):711-7. doi: 10.1093/jn/121.5.711. PMID: 2019880.
- Freeland-Graves J, Llanes C, 1994. Models to study manganese deficiency. In: Klimis-Tavantzis DJ (Ed.), Manganese in Health and Disease CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 115–120.
- Friedman BJ, Freeland-Graves JH, Bales CW, Behmardi F, Shorey-Kutschke RL, Willis RA, Crosby JB, Trickett PC, Houston SD. Manganese balance and clinical observations in young men fed a manganese-deficient diet. J Nutr. 1987 Jan;117(1):133-43. doi: 10.1093/jn/117.1.133. PMID: 3819860.
- Penland JG, Johnson PE. Dietary calcium and manganese effects on menstrual cycle symptoms. Am J Obstet Gynecol. 1993 May;168(5):1417-23. doi: 10.1016/s0002-9378(11)90775-3. PMID: 8498421.
- Milatovic D, Zaja-Milatovic S, Gupta RC, Yu Y, Aschner M. Oxidative damage and neurodegeneration in manganese-induced neurotoxicity. Toxicol Appl Pharmacol. 2009;240(2):219-225. doi:10.1016/j.taap.2009.07.004
- Finley JW. Manganese absorption and retention by young women is associated with serum ferritin concentration. Am J Clin Nutr. 1999 Jul;70(1):37-43. doi: 10.1093/ajcn/70.1.37. PMID: 10393136.
- Shan Z, Chen S, Sun T, Luo C, Guo Y, Yu X, Yang W, Hu FB, Liu L. U-Shaped Association between Plasma Manganese Levels and Type 2 Diabetes. Environ Health Perspect. 2016 Dec;124(12):1876-1881. doi: 10.1289/EHP176. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27258818; PMCID: PMC5132633.
- Robinson BH. The role of manganese superoxide dismutase in health and disease. J Inherit Metab Dis. 1998 Aug;21(5):598-603. doi: 10.1023/a:1005427323835. PMID: 9728339.